3 tipp, hogyan hagyj fel a kényszeres kedveskedéssel.

3 tipp, hogyan hagyj fel a kényszeres kedveskedéssel

Author Dr. Dain Heer   Category Being You

Minden munkahelyen és baráti körben, gyakran akad olyan ember, aki rendszert csinál abból, hogy mindenki szükségletét és akaratát a sajátja elé helyezi; az ilyen embereket gyakran „kényszeres kedveskedő”-nek hívják.  De bármilyen nagylelkűen is hangzik, van egy hátulütője. Ez a belső késztetés elnyomhatja az ember saját boldogságát, értékeit és önbecsülését.

Például, ha valaki elégedetlen a saját életével, a kényszeres kedveskedő, azonnal tüzetesen megvizsgálja, mit tett „rosszul”, ami ezt okozhatta; holott a valóságban tettének semmi köze sincs ehhez. A kényszeres kedveskedő hajlamos az állandó önítélkezés állapotában élni, hogy nem képes eleget tenni másokért.

 Azt láttam, hogy azok az emberek, akik ilyen örökké mások kedvében járó hajlamot mutatnak, általában magas érzékenységgel bírnak; és sok esetben viselkedésük a gyerekkorukban gyökerezik. Megkérdeztem tőlük: „Közületek hányan próbáltátok meg boldoggá tenni a szüleiteket?”, és majdnem mindenki felemelte a kezét. Aztán azt kérdeztem, „Hánynak közületek ez nem sikerült?”, és majdnem mindenki felemelte a kezét. Tehát, tényleg elég fiatalon kezdjük, hogy megpróbáljuk boldoggá tenni a szüleinket, és ez nem működik. Aztán folytatjuk egész életünkben.

Íme 3 ötlet, hogyan hagyj fel a kényszeres kedveskedéssel.

  1. Kérdezd meg magadtól: Tényleg boldoggá tudom tenni ezt az embert?

Kérdezd meg magadtól: Valójában boldoggá tudtam valaha is tenni ezt az embert, és ha levágom a karomat, a lábamat, és lemondok a boldogságomról, az tényleg boldoggá teszi majd őt? Vagy holnap többet fog követelni tőlem?

 Azt is kérdezd meg magadtól: Mit olyat tehetnék, ami befolyással lenne az életükre, valami mást, mint azt, hogy mindent megteszek értük, miközben magamat kicsivé teszem? Mi mást tehetnék az életemben, hogy ne kelljen a magamban róluk alkotott képet boldognak látnom, ahhoz, hogy én boldog legyek?

  1. Kérdezd meg magadtól: Mi tenne igazán boldoggá engem?

Ez nem egy felszínes kérdés, még akkor is, ha annak tűnhet.

A kényszeres kedveskedőknek van egy velük született képzetük, „Ha elég embert tudnék boldoggá tenni, akkor én is boldog lehetnék”. De amikor mögé tudnak ennek kerülni, és megkérdezik, „Mi tenne engem valóban boldoggá?”, akkor elkezdik más szemszögből nézni a világot. 

Nagyszerű alkalom arra, hogy megvizsgáld ezt a kérdést azokkal az emberekkel kapcsolatban, akiknél mindig azon kapod magad, hogy meg akarsz felelni. Ilyen helyzetben jó ötlet megkérdezni: „Mi tenne engem boldoggá őket tekintve? És mi mást választhatok, tekintettel rájuk, ami boldogságot hozna nekem?” 

3. Vedd észre, azzal tanítjuk az embereket hogyan bánjanak velünk, ahogy mi magunk bánunk velük.

Talán az utolsó ösztönzés arra, hogy felhagyjunk a kényszerrel, hogy mindig mások kedvében járjunk az, hogy rájövünk arra, a másokkal szembeni viselkedésünk meghatározza, hogyan bánnak majd velünk. Láttam embereket, akiknek csekély boldogság volt az életében, megpróbáltak mindig adni, adni és adni és más emberek az életét jobbá tenni, de a saját életük nem lett jobb tőle. Amikor kezdték azt nézni, mi tenné őket boldoggá, elkezdtek másképp megmutatkozni – és most ezek az emberek, akik mindig csak elvettek maguktól, végül elkezdtek hozzájárulás lenni önmaguk számára is. 

Mi más is lehetséges, amikor feltesszük ezeket a kérdéseket? És milyen lenne, ha felfedeznénk, hogy valójában mi tesz boldoggá bennünket?

 

Eredeti cikk : https://drdainheer.com/3-tips-to-stop-people-pleasing/

 

Önmagadként létezés-Being you Csoport Angival.- 

https://www.facebook.com/groups/1205005466262676/?ref=br_rs

Читать электронный журнал Космополитен, Бурда и другие.

Weboldalunkon sütiket használunk! Bővebben